Tina Dickow

 

TINA DICKOW

 

 

 

 

Tina Dickow blev født i Åbyhøj ved Århus. Allerede som ganske ung blev hun introduceret til musik af sin far, der havde et stort musikanlæg i kælderen.

Efter folkeskolen startede hun på en musikefterskole, men valgte efterfølgende at hellige sig gymnasiet. Musikken trak dog stadigvæk, og i de første år af gymnasiet spillede hun med i kopibandet Fester Kester.

Mens hun i 1997 gik i 3.g på Århus Statsgymnasium fik hun en rolle i den erotiske tv-serie Karrusel, hvor hun spillede over for den 41 år ældre Peter Steen samt Michael Falch (indspillet 1997, sendt 1998 på TV2). Efter denne optræden fik hun flere tilbud, men hun brød sig ikke om at blive presset ind i en rolle som en “naiv, jysk pige” og takkede derfor nej til dem alle.

Starten
I 1998 præsenterede Tina Dickow et selvskrevet nummer for de andre medlemmer af Fester Kester, og begejstringen herover fik dem til at deltage i, og vinde, to talentkonkurrencer det samme år: TV 2-konkurrencen “Talentspot” og den århusianske “Vi har scenen, har I musikken?”.

Bandet “Tina Dickow and Sheriff” blev dannet i 1998, og singlen “Your Waste of Time” blev udgivet i slutningen af samme år. Den blev valgt som Ugens Uundgåelige på Danmarks Radios P3 og førte til en vis grad af berømmelse.

 

Finest Gramophone og Fuel
Herefter fulgte samtaler med forskellige pladeselskaber, men utilfredshed med den måde de ville markedsføre hende på fik hende til at låne penge i banken og starte sit eget pladeselskab, Finest Gramophone, i 2000.

Den første udgivelse på selskabet Finest Gramophone blev Fuel i 2001. Den kritiske modtagelse var dæmpet, men næsten alle mente at hun viste stort potentiale.

Også i 2001 mødte Tina Dickow sin nuværende manager Jonathan Morley, på SPOT-festivalen i Århus. Kort tid efter underskrev hun en fireårig kontrakt med ham, og en forlagskontrakt blev indgået med det engelske selskab Kojam Music under MIDEM-festivalen i Cannes, Frankrig i januar 2002.

England og Notes
I begyndelsen af 2002 flyttede Tina Dickow til England for at slippe væk fra den “hyggelige atmosfære” i Danmark. Hun følte at hun ikke fik nok udfordringer i Danmark, og besluttede derfor at hun ville prøve lykken og usikkerheden i England.

På grund af sin kontrakt med manageren Jonathan Morley, var hun i stand til at få en fod indenfor i det engelske musikmiljø. Det førte bl.a. til et samarbejde med den australske sangerinde Holly Valance, om sangen “Send My Best”.

Albummet Notes (2003) blev skrevet under opholdet i England, og illustrerede ensomheden og frygten ved at stå på egne ben ovre i London. Notes blev indspillet over to dage i juni 2003 og blev udgivet senere samme år, til stor kritisk succes.

Notes vandt efterfølgende en Steppeulv (de danske musikkritikeres pris) i kategorien Årets Komponist og en Danish Music Award, i kategorien Årets Sangskriver.

Zero 7
Under samarbejdet med Holly Valance mødte Tina Dickow Sam Hardaker, en af bagmændene bag den engelske trip-hop-lounge duo Zero 7. Hun blev spurgt om hun ville samarbejde med dem, og det førte til indspilningen af sangene “Home” og “The Space Between”, der findes på albummet When it Falls. En turné med over 100 koncerter i Europa, USA og Asien fulgte.

International og National Succes
EPen Far blev udgivet i 2004 og indeholdt primært nye versioner af numre fra Notes, et enkelt nummer fra Fuel i en ny version, samt et helt nyt nummer. Denne EP blev udgivet for at følge op på turnéen med Zero 7.

 

Medio 2004 underskrev Tina Dickow en international pladekontrakt med Sony England, og indspilningerne til den internationale debutudgivelse gik i gang i slutningen af 2004.

I starten af 2005 fusionerede Sony med BMG, og som følge heraf faldt kontrakten til jorden. Rettighederne blev overgivet til Tina Dickow selv, og pladen blev udgivet i samarbejde med det danske selskab A:Larm i juli 2005. Pladen gik direkte til tops på den danske salgshitliste, foran etablerede navne som U2 og Coldplay.

I januar 2006 vandt Tina P3-prisen, der uddeles af Danmarks Radios P3. En del af begrundelsen for valget af Tina Dickow som vinder var: “Det kræver mod, selvtillid og talent at vise sig selv og sine sange frem – uden noget gøgl at gemme sig bag. Og netop de kvaliteter kendetegner vinderen af P3 prisen. […] Her er modet til at skrælle alt overflødigt blændværk fra, selvtillid nok til at tro på sangens styrke og ydermere et unikt talent for at skrive sange, der sætter som små smitte sporer i kroppen og for hver lytning breder sig og bider sig fast.” [1]

Marts 2006 vandt Tina prisen for Årets Sangerinde ved Danish Music Awards samtidig med at hun udgiver sin første live-DVD: “Live in the red” optaget på Store Vega i København.

Diskografi:
Fuel (2001)
Notes (2003)
Far (EP, 2004)
In The Red (2005)
Count To Ten (2007)  

elmerdahl.dk / 28. maj 2008 / Kunstner