Omar Marzouk

 

 Omar Marzouk er blevet kaldt den halve egypter og den hele komiker, og begge dele er sandt. Hans etniske ophav har gjort ham til den første nydanske stand-upper – en rolle han indtager med stor selvironi og hårde humoristiske skudsmål – både mod danskere og mod indvandrere.

Med hans storslåede komik som værktøj formår Omar at finde det morsomme i det svært tilgængelige. Et show med Omar indeholder aldrig letkøbt komik eller hellige køer. Omars familie har givet inspiration til meget af hans materiale, og emner som danske piger og vores forhold til alkohol og højtider har fået en tur i det ”marzouske” maskineri – altid leveret med rå humor, varme og medfølelse.

Bonus: Omar har gennem årene haft et tæt samarbejde med Jan Gintberg. I 2002 turnerede de Danmark tyndt med ”Op på fars Jihad”, ligesom Omar også kunne også opleves i tv-programmet ”Gintberg – men nok om mig” og i “Gintberg – var det dét”. Omar var en femtedel af turnéen ”Fem på Flugt”, og han er i det hele taget en af landets flittigste komikere. Han står bag tv-programmerne “OPS – Oplysning til Perkerne om Samfundet”, “Omar skal giftes” og “Omars jul – en adventskalender” fra 2005. På TV3 indtog Omar rollen som holdkaptajn i programmet “Det modsatte Køn”, og han medvirkede i velgørenhedsshowet “Talegaver til Børn” i 2006.

Omar har ikke har berøringsangst, og det ses i Omars one man comedy show ”Krig, terror og andre sjove ting” og i tv-programmet Omar og ondskabens akse” fra 2005, hvor Omar for alvor leger med fordomme på en måde, som afslører publikum – og Omar selv.

I 2006 kunne Omar sammen med Saseline opleves som vært på boligprogrammet “2.G. th”, hvor indvandrer og nydanskere får hjælp til boligindretningen.

PS: Omar modtog i 2006 LOs kulturpris  med begrundelsen: “Han er fræk, han er charmerende, og han er med til at nedbryde fordommene mellem etniske danskere og indvandrere”.

 

Omar var i 2010 aktuel med “Omars Ark” på DR2 samt det anmelderroste one man show “Omskåret”, der blandt andet har fået fem stjerner i BT, fire stjerner i Børsen og fire hjerter i Politiken.

 

 

elmerdahl.dk / 30. januar 2015 / Kunstner