Jorge Cordero – cubansk musik

 

Jorge Cordero er på det nye album Reflexiones vendt tilbage til den gode melodi og de enkle arrangementer. Albummet er ligeså velegnet til lytning som til dans. Melodierne har altid været Corderos stærke side og bl.a. skaffet bandet en plads på den amerikanske Tropical chart med det første amerikanske album i 1993. Jorge Cordero bejler desuden til dansegulvet, så fødderne næsten af sig selv finder salsatrinene. Med dette nye album træder han lidt mere varsomt frem. Det betyder færre blæsere og roligere rytmer. Cordero selv kalder det mere traditionelle arrangementer. Det betyder, at Corderos stemme får plads til at synge, så hjerterne danser.

 

De indledende forberedelser til albummet foretog Cordero i Cuba. Han skrev sangene ind imellem de mange besøg hos familie og venner under et månedlangt ophold. Siden drog han til Madrid for at samle sangene til et album sammen med medproduceren Yadam Gonsalez, som tidligere har været bassist i orkestret.

Til sidst tog de til Tenerife, fik musikerne fløjet ind til studiet og indspillede det, som nu kan høres på Reflexiones. Reflexiones består af 10 nye sange og en video af nummeret Julia Tiene Mendo, som er filmet i Cuba. Videoen er filmet på taget af et byhus i Cuba og er en ægte opvisning i, at alle cubanere – unge som gamle – danser med en herlig smitsom begejstring.

 

Orkesterbesætningen er den samme som på det foregående album Latino fra 2003 og består af 8 cubanere og 4 danskere bl.a. pianisten Mick, som i øvrigt er Jorges søn. Der er mange succes-historier om, at dansk musik klarer sig godt i udlandet. Men det er de færreste orkestre, der kan fastholde succesen år efter år og vende tilbage til koncertsteder, de har spillet på igen og igen. Jorge Corderos orkester mestrer kunsten. De er efterspurgte og nyder respekt for deres høje musikalske kvalitet både på musikscenerne og hos salsa-folket i hele Europa, for ikke at tale om musikanmelderne worldwide.

 

Der var store ord til Cordero om cd’en Latino (2003) fra en af Europas største latin-dons engelske DJ Lubi i musikbladet Straight No Chaser. Lubi skrev, at cd’en var “pretty heavy and very Cuban”. Og at han var vild med Corderos stærke vokal. Naturligvis. Nu tager Cordero en sejrsrunde til med de nye sange på Reflexiones. Igen kan han forvente gode anmeldelser, masser af turnéplaner og begejstrede salsa-fans, der bare vil danse. Jorge Cordero har modtaget flg. priser og hædersbevisninger:

World Awards 2002 Djembeprisen 2004.

 

BIOGRAFI

JORGE LUIS CORDERO

 Jorge Cordero´s liv tager sin begyndelse under revolutionstiden på Cuba. Jorge er født i Holguin-provinsen ca. 800 km. øst for Havana og opvokset på et tidspunkt hvor musik spillede en essentiel rolle i hverdagslivet på Cuba. Mange af Cordero´s familiemedlemmer var sangere, bl.a. hans moder, som jævnligt optrådte. Jorge selv begyndte at spille trompet i en tidlig alder og senere guitar, før han tog sin uddannelse som perkussionist på det berømte ”Instituto Superior de Arte” i Havana.

Da Cordero var 16 år giftede hans mor sig med en dansker og sammen besluttede de sig for at flytte til Danmark. Jorge, som allerede på Cuba var begyndt at spille trommer, så pludselig rige muligheder for at spille Rock. Rockmusikken var dengang totalt forbudt på Cuba og kunne kun høres i al hemmelighed via kortbølgeradioen.

I Århus kom Jorge meget hurtig i kontakt med de lokale unge musikere, så som Anne Linnet, guitaristen Per Møller og dannede senere med Steffen Brandt gruppen Taurus, nu kendt som TV 2 (Taurus version 2). Efter nogle år begyndte Jorge, at vende blikket tilbage mod sin families stolte musikalske traditioner og startede gruppen Luna. Repertoiret bestod af en blanding af rock og latin. Luna indspillede albummet ”Que vida” og turnerede flittigt, bl.a. i Tyskland. I 1982 mødte Jorge perkussionisten Birger Sulsbrück, en sand mester udi den afro-cubanske musik og samtidig lederen af det første Salsa orkester i Danmark “Salsa Na´Ma”. Orkestret manglede en forsanger, hvilket for Jorge var en enestående chance for at komme videre med karrieren. Cordero var forsanger i ensemblet igennem 10 år hvor bandet spillede og turnerede professionelt.

 

To albums blev udgivet i denne periode.
Allerede i ´87 begyndte Jorge at opbygge sit nuværende orkester. Først med en lille besætning og uden blæserinstrumenter. Orkestret hed dengang ”Grupo Cordero” og spillede mest kopi numre. Men Jorge ville ikke stoppe her. Det egentlige gennembrud kom således i 1992 da Cordero sendte sit demo bånd med egne kompositioner til ”Festival de la Calle Ocho i Miami”, som er verdens største salsa festival. Jorge modtog prompte en invitation til at komme spille med sit orkester på festivalen. Det blev et afgørende vendepunkt. Orkestret blev særdeles vel modtaget og inden afrejsen til Danmark, blev der underskrevet en pladekontrakt med det New York baserede pladeselskab TOP TEN Records. Orkestret skiftede navn til; Jorge Cordero & Los Gran Daneses (de la Salsa), som det amerikanske pladeselskab omdøbte gruppen til at hedde og albummet “Rompiendo el Hielo” (Isbryderen) udkom i USA i 1993. Publikum var begejstret ikke mindst for pladen, der straks indtog Salsa hitlisterne og forblev på USA´s Tropical Charts i 6 måneder.

Efter en del uenighed med pladeselskabet, som havde sikret sig rettighederne for de kommende udgivelser på det amerikanske marked, havde Cordero ingen anden mulighed end at vende blikket tilbage mod Danmark og Europa i forbindelse med de efterfølgende udgivelser. Det er således blevet til yderligere to albums med Jorge Cordero & Los Gran Daneses; ”Del Norte y Tropical” fra 1996 og ”Al Tiempo” fra 1999, som begge er distribueret af Polygram & Universal – udelukkende i Danmark og på det nordeuropæiske marked. ”Al Tiempo” vandt Danmarks Radio´s World Music Award, som det bedste album i udgivelsesåret.

Jorge har gennem årene haft fast bopæl i Danmark. Hans faste orkester rummer nogle af de mest fremragende musikere fra Danmark – heriblandt ”skandinavens stærkeste blæsersektion”. Inspiration hentes i sagens natur oftest fra lidt varmere himmelstrøg – såvel rent musikalsk, som i kraft af det betydelige internationale islæt i orkestret, der bl.a. tæller flere cubanske topmusikere. Og ikke mindst via den internationale kontakt til andre celebre udøvere inden for genren i forbindelse med Cordero´s turnéer og rejser til Salsa´ens oprindelseslande. En af de største oplevelser for Jorge, efter at have turneret i såvel Europa og USA, har været turnéen til hans tidligere fædreland Cuba i årene 1999/2000.

Jorge Cordero og orkestret Los Gran Daneses er ud over de internationale turnéer særdeles efterspurgte af publikum herhjemme i Danmark. Seneste optræden på den populære Roskilde Festival gav anledning til en nærmest euforisk stemning – efter publikums reaktion at dømme af en kaliber langt bedre end andre af Salsa´ens internationale stjerner som bl.a. Issac Delgado. Også på spillesteder rundt om i landet har orkestrets forrygende show fået dansegulvene fyldt og atmosfæren bragt i overensstemmelse med musikkens tropiske ophav. Ensemblets energiske og nyskabende Live koncerter vækker altid stor begejstring hos publikum uanset om orkestret optræder i Miami, på Cuba, i Forum eller på en mindre lokal klub.


I 2001 søgte Jorge Cordero nye internationale udfordringer. I forbindelse med produktionen af albummet ”Salsa Global” tog Cordero til Willie Chirino´s Zarabanda Studios i Miami og påbegyndte et frugtbart samarbejde med flere af de mest velrenommerede personaliteter inden for Salsa genren. Produceren Alex Leon (Fania All Stars) og en stjernebesætning bestående af bl.a.; Domingo Quiñones, Yanko, Mario Ortiz, Pedro Perez og flere sangere fra ”Grupo Niche” medvirkede på denne kritikerroste udgivelse. Uagtet succesen i lande som Danmark og Frankrig strandede det videre internationale gennembrud med dette album desværre p.g.a. opløsning af pladeselskabet bag udgivelsen.

Cordero lader sig ofte inspirere af samarbejdet med andre væsentlige kunstnere fra den internationale og hjemlige scene. Og i sine shows inddrager Cordero gerne forfriskende musikalske kapaciteter med baggrund i andre genrer end Salsa – eksempelvis en Kid Creole og i dansk sammenhæng f.eks. Kuku Agami eller Outlandish.

I indeværende år er det internationale arbejde styrket og helt centralt er arbejdet med den nye albumudgivelse ”Latino” der er produceret i hhv. Danmark, Spanien og USA med inddragelse af de bedste kapaciteter inden for genren. Arbejdet med det aktuelle album og det tilhørende Live-koncept udtrykker for første gang en målrettet satsning på det internationale marked. Med stor originalitet, nytænkning og inddragelse af stærkere elementer fra såvel Latin Pop, Latin Hip Hop, Dance Remix´es etc. retter udgivelsen sig mod et langt bredere segment end tidligere, hvilket bekræftes af vore foreløbige tests hos udvalgte DJ´s og publikumsgrupper.

Jorge Cordero er i storform og vil igen være en mesterlig repræsentant for vor beskedne nation på de store internationale markeder.

 

 

elmerdahl.dk / 25. februar 2008 / Kunstner