De Glade Sømænd

De Glade Sømænd

 

Det startede som en joke i gymnasiet, ”De Glade Sømænd”, men er kulmineret i kultstatus, festivalsucces og nu en ny cd, spækket med danske sømandsklassikere tilføjet ny energi.

 

NY CD MED DE GLADE SØMÆND

Af Thomas Kann Jensen

 

De har jo det man kalder gyngness…”

Adam Duvå Hall, Monkey Business, DR P3

 

Da 4 af De Glade Sømænds nu 9 orkestermedlemmer trådte op på scenen på Næstved Gymnasium, iført sømandshatte, foran de knap 1.000 andre elever, var de nok ikke klar over at de 7 år senere i 2008, skulle stå på plakaten hos adskillige danske musikfestivaler som Roskilde, Jelling, Vig, Skive Beach party og Herning Rocker samt have optrådt med kunstnere som Erik Clausen, Peter Ingemann, Johan Olsen, Tobias Trier, Nanna Lüders og live på TV2’s Go’morgen Danmark.

 

Det startede jo sådan set bare fordi der var piger i det”, siger Kaptajnen og fortsætter ”Vi spillede blandt andet `Alle sømænd er glade for piger` og folk var helt vilde”. Netop denne klassiker af Otto Brandenburg er gået hen og blevet åbnings- og kendingsmelodien, når sømændene spiller. Publikum er stadig helt vild, om det så er til julekoncert i Falconersalen eller i ølteltet til en sommerfestival. Selve showet og musikken giver i dag publikum en komplet oplevelse og blæser dem stadig omkuld, mens de trækkes længere og længere om bord i det unikke univers.

 

I lighed med en masse andre oplevede jeg ”sømændene” her i sommers på Jelling Musikfestival. Det var lige før taget lettede og teltet sejlede ud i søen lige ved siden af”, siger Hans Otto Bisgaard om De Glade Sømænd.

 

Fortolkninger af klassikere

 

Cd’en, “Søforklaringer”, der udkom d. 4. juli, indeholder et bredt udsnit af klassiske sømandssange fra de helt gamle “En sømand har sin enegang”, “Den er fin med kompasset” og “Søren Bramfris lærkesang” (Nu går våren gennem Nyhavn) til forholdsvis moderne sømandssange som “Christianshavns kanal” af Kim Larsen og “Alle sømænd er glade for piger”. Fælles for dem alle er, at De Glade Sømænds fortolkning tilføjer en sjælden nerve og intensitet. En intensitet, der er meget svær at definere, men som man hurtigt bider mærke i. Måske skyldes det den autenticitet som sommerfestivalen, Skive Beach Party, beskriver på deres hjemmeside som optakt til sommerens koncert med De Glade Sømænd:

 

DGS er garant for fiskerfest med alt hvad dertil hører, så selv bodegaen I Thyborøn kommer til at ligne et rehabiliteringscenter.”

 

Men det er ikke skuespil, “Det er hvad vi er, og hvor vi kommer fra”, siger Kaptajnen, der som knægt flåede ål hos Martens ålerøgeri i Karrebæksminde, og på samme måde, har alle de andre medlemmer en speciel tilknytning til det lille hyggelige fiskerleje, der på cd’en, hyldes i “Karrebæksmindevalsen.”

 

Et dragende univers fra en forgangen tid

 

Besætningen er en broget flok lige fra frontfigur og forsanger, Kaptajnen, ulasteligt klædt i jakke, hvid skjorte og slips til de lavere rangerende besætningsmedlemmer i overalls, træsko og mere brovtende attitude som f.eks. Skipperen, der spiller på et hjemmelavet slagtøjsinstrument kaldet en “stiverstok” og som får boksehandsker på, når han drikker snaps. Førstesolisten på violinen, Masteføreren, der efter sigende har flere piger på samvittigheden end Rolling Stones til sammen, er musikalsk midtpunkt i den traditionelle instrumentsammensætning bestående af to guitarer, bas, harmonika, vaskebræt og banjo udover de førnævnte. Selvom disse instrumenter leder tankerne hen på noget meget umoderne, består sømændenes fanskare imidlertid langt hen ad vejen af unge mennesker, der har kunnet høre banjoen klinge og gammeldags skålesange på steder som natklubben, Crazy Daisy. Fanklubben, degladefans.dk, har således også kun medlemmer under de 25, og det på trods af, at De Glade Sømænds univers af tjære, tovværk og blankpoleret messing tager udgangspunkt i en tid hvor der var flere værtshuse end caféer, flere sildemadder end sushistykker og flere sømænd end købmænd.

Succesen blandt de unge forklarer Kaptajnen med, at “De kender jo sangene og typerne vi repræsenterer, og når vi står på scenen med hatte, bajere og overalls og ter os vanvittigt, behøver de ikke opretholde noget ansigt. Det bliver lettere for dem at give los og gå amok sammen med os.”

 

Musikalsk integritet

 

Det var vanvittig morsomt og intenst at lave en plade med dem. De vælter rundt i et gennemført musikalsk sømands-univers, der er fart over feltet og man bliver revet med. Jeg glæder mig til at høre dem på festivalerne til sommer. De Glade Sømænd er et rendyrket koncept, som kommer til at tage Danmark med storm!” siger Claus Hassing, producer.

 

Selvom det nostalgiske er en afgørende faktor, er De Glade Sømænd ikke et setup designet til at ramme en følelse som så mange andre konceptorkestre. ”Det er jo sådan vi er,” understreger Kaptajnen, ”og hvad vi kommer fra. Vi forsøger at fortælle hver enkelt sangs gode historie. Og når det gælder de gamle sømandssange, er der virkelig nogle farverige historier at hente!

På det musikalske plan, er kvaliteten en meget vigtig faktor for orkestermedlemmerne, der bl. a. har baggrund på klassisk musikkonservatorium, Musikvidenskabeligt fakultet på hhv. Aarhus og Københavns Universitet samt i et MTV- aktuelt rock band.

Dette er tydeligt at høre, når cd’ens mange facetter kommer til udtryk, lige fra klassikeren ”Mellem Esbjerg og Fanø”, der for fuld damp lægger op til fest, og så til super sjæleren, ”En sømand har sin enegang” der med Johannes V. Jensens smukke tekst, beskriver en sømands længsel hjem.

 

Travl sommer

 

Udover udgivelsen af cd’en, har De Glade Sømænd masser at se til i løbet af sommeren, der bl. a. byder på adskillige festival- og byfestoptrædener landet over. ”Vi håber, at der bliver taget godt imod cd’en landet over. Det er jo en drøm for os at få lov at lave en rendyrket sømandsplade, og så lige i år, hvor det er sangens år!” siger Kaptajnen.

Og De Glade Sømænds fortolkninger bygger netop videre på en dansk sømandssang-tradition, der har en plads i alle danskeres musikalske bevidsthed.

 

 

 Jeg husker en gang efter en koncert hvor der uafhængigt af hinanden, kom en 80-årig dame og en 18-årig pige, der ville have et kys på kinden. Kort efter kom der en far med sin 5-årige datter, der ville sidde på skødet af mig. Vi rammer åbenbart meget bredt, og på samme måde, skal denne cd både være en man kan feste og støvsuge til”, slutter Kaptajnen.

 

“En sømand går måske nok sin enegang, men de her ni går altså i flok. Og tak Neptun for det.”, Klaus Lynggaard, forfatter, journalist og anmelder på Information.

 

           Titler og kunstnere til ”Søforklaringer”

 

”Alle sømænd er glade for piger”

 

”Christianshavns Kanal”

 

”Man kan vel ikke gøre for at man har charme”

 

”Imellem Esbjerg og Fanø’”

 

”En træt gammel dreng”

 

”Sidder på et værtshus”

 

”Solskin ombord”

 

”Den er fin med kompasset”

 

”Pigen i Havanna”

 

”Ta’r en lille én”

 

”Knap en bajer op”

 

”Når jeg dør”

 

”En sømand har sin enegang”

 

”Karrebæksmindevalsen”

 

”Nu er våren gennem Nyhavn”

 

”Fra Halifax til Spanien”

 

”Mandalay”

 

 

 

 

 

elmerdahl.dk / 20. november 2017 / Kunstner