De Glade Sømænd

 

 

Kvinder!! stram skørtet og hank op i dyden – sømændene går i land!

Den 7. juni lagde det stolte skib Donna Wood til kaj i Nyhavn, og de 8 musikalske sømænd gik i land efter 23 måneder på rørte vande. Med knuste kvindehjerter, forsmåede ægtemænd samt en plade af det pureste guld for 25.000 solgte eksemplarer af forgængeren ”Søforklaringer” i lasten, stak sømændene til søs for at indtage og begejstre havne, festivaler og ungmøer i det ganske land.

Hvor end sømændene kommer frem spreder de store følelser og fest, og de som tror, at det kun er piberygende festoriginaler i sydvest og træsko, der værdsætter dette originale orkester, tager grufuldt fejl – P3’s musikconnaisseur Henrik Milling er fuldstændig forført;

De glade Sømænd er et af de mest originale indslag på den danske musikscene. Og det tror jeg faktisk alle, som har været udsat for deres show, må erkende. Teknisk set er bandet jo fuldstændig uden for kategori! Selve ideen om at genoptage den klassiske danske vise- og swingtradition, og udsætte den for en hård omgang svulstig bægerklang, er jo komplet mod enhver musikalsk fornuft. Og tak for det. – Hvilket sjovt nok gør Sømændene til et independent band og et ualmindeligt hyggeligt fuck-finger-statement til alt, hvad der ellers sker i 10’ernes musikstrømninger. Det er modkultur, men det er samtidigt stærk “mormor”.

Det er molepunk, måge-mashup og provo-kutterkunst. Og det er sgu svært ikke at elske…..!

“Solskin kan man altid finde…”, og med Sømændene på molen og en bajer i hånden er det som om, at den skinner lidt mere igennem.

Med musikalske referencer til Otto Brandenburg, The Four Jacks, Papa Bue og John Mogensen kan man undre sig, men så absolut glæde sig, over, at helt unge mennesker også har taget sømændene til deres hjerter. Om sømændenes budskab om sammenhold, fest og lettilgængelige værdier giver de unge et veltiltrængt frirum fra det daglige ræs efter at være unik, smuk og ambitiøs, eller blot legitimerer et naturligt ønske om en bajer og en fest, ved de unge mennesker bedst selv. I hvert fald kan De Glade Sømænd bryste sig af at fornøje og begejstre hele 3 generationer. Og at de i samme måned spillede koncerter på henholdsvis Damhuskroen og Roskilde Festival, siger noget om deres brede musikalske favntag. Mon ikke, at det var denne appeal og folkelighed, som tidligere kulturminister havde i tankerne, da hun i forbindelse med Søforklaringer sagde Denne guldplade markerer en stor præstation for dansk sang og sangkultur.

Om man i øvrigt er til rock, hip hop eller jazz, så skal man altså også være lidt af en stivstikker, hvis man ikke lader sig rive med af sømændenes 2010-fortolkning af sømandsklassikere som Når En Sailor Går I Land, Katinka, Katinka og Så Længe Skuden Kan Gå samt de nykomponerede Verdens Bedste og Havnens Fristelser – for blot at nævne 5 af de 15 numre på Havnens Fristelser.

Den musikalske besætning består af:

Kaptajnen – Vokal

Orlogskaptajnen – Banjo

Matrosen – Harmonika

Ankermanden Anker – Bas

Masteføreren – Violin

Gasten – Guitar

Fyrbøderen – Guitar

Ballastdrengen Steen – Trommer

 

’Havnens Fristelse’r udkom d. 7. juni 2010 på MyWay Music incl. dvd med dokumentaren AKA Sømand

elmerdahl.dk / 30. august 2010 / Kunstner