Anne Dorte Michelsen

Anne Dorte Michelsen har tidligere sunget og skrevet om nogle af livets store spørgsmål i popgruppen Tøsedrengene. Og som leder af husmorcarbareten “Venter på Far” har hun turneret landet rundt med et bud på den moderne kønsdebat. Sideløbende har hun plejet en solokarriere, hvor hun har sunget sine egne stærkt personlige sange – og turneret både i Danmark, Sverige, Norge og Japan..

BIOGRAFI:

Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen er født 17 juli 1958 i Århus. Allerede som 5-årig begyndte hun at spille klaver, og efter at være startet som elev på Århus Friskole, skrev hun sin første sang som 9-årig. Århus Friskole, der fik stor betydning for Anne Dorte Michelsens musikalske udvikling i de første år, er kendt som en skole, der lægger stor vægt på kreative fag. Især på musikken, der indlæres primært ved hjælp af dans, trommer og sang.

Som 16 årig rejste Anne Dorte Michelsen til København, for at starte som elev på Det Frie Gymnasium. Samtidig fortsatte Anne Dorte Michelsens sin udvikling som sangskriver under inspiration af bla. Janis Ian, Poul Simon, James Tayler og Carol King.

På Det Fri Gymnasium mødte Anne Dorte Michelsen Cæcilia Glode og Otto Sidenius, og blev sanger i deres gruppe “Caracas”. “Caracas” udsendte i 1977 pladen “En Strålende Tid” hvor Anne Dorte Michelsen debuterede som sanger/sangskriver med et enkelt nummer “Hjemme I Århus” I 1978 lavede Anne Dorte Michelsen sin første gruppe “Sødsuppe” der bekendte sig til genren jazz/pop, spillede på forskellige spillesteder i København, og der kom hun via øvelokalet -kollektivet “Fairplay” i kontakt med gruppen “Tøsedrengene”.

“Tøsedrengene” var i gang med at indspille deres anden CD, og Klaus Kjellerup fra gruppen manglede tekst til et nummer. Han henvendte sig til Anne Dorte Michelsen. Resultatet blev sangen “Sig Du Kan Li? Mig” hvor Anne Dorte Michelsen synger duet med Henrik Stanley Møller. Nummeret blev “Tøsedrengenes” gennembrud, og et overraskende hit, der kickstartede Anne Dorte Michelsens samarbejde med orkesteret, hvortil hun i de kommende år skrev en lang række tekster. Blandt andre “Vi Var Engang Så Tæt”, “Indianer”, “Drop Dine Løgne”, “Ud Under Åben Himmel” og hendes egen “Bruge og Bruges” “Tøsedrengene” havde i årene 81-86 kæmpesucces i Danmark, og nåede at udsende i alt 6 plader inden gruppen opløstes i 1986.

I mellemtiden havde Anne Dorte Michelsen udsendt sin første soloplade “Mellem Dig Og Mig” fra 1985. Pladen der udelukkende bestod af hendes egne sange, på nær to melodier af Klaus Kjellerup, blev en ubetinget succes. Produceret af Poul Bruun og Billy Cross gik den imod tidens mere hårdtpumpede danske musik, med en næsten akustik, lavmælt og indtrængende sound.

I 1987 kom efterfølgeren “Næste Dans” produceret af Billy Cross. En plade der skaffede Anne Dorte Michelsen et publikum også udenfor landets grænser. Pladen solgte godt i både Norge og Sverige, og nummeret “Fortrolighed” endte som titelmelodi i en Japansk TV serie, hvilket førte til et stort pladesalg og turnevirksomhed i Japan. Hvor især japanske single- kvinder tog musikkens længselsfulde tone og eksotiske danske sprog til sig.

Herefter fulgte udgivelsen af yderligere 4 soloplader “Alting Vender Tilbage” fra 1988, produceret af Billy Cross, “Elskerindens have” fra 1990, produceret af Poul Bruun “Den Ordløse Time” fra 1991 med tekster af den store sproglige inspirator Halfdan Rasmussen, produceret af Poul Bruun og Jens Nørremølle, samt “Min Karriere Som Kvinde” i 1993, produceret af Jens Nørremølle.

Herefter tog Anne Dorte Michelsens karriere imidlertid en radikal drejning, idet hun i 92/93 påbegyndte samarbejdet med de tre veninder: Cæcilia Glode, Cathrine Nordseth og Gitte Naur, samt den mangeårige samarbejdspartner, pianisten, sangskriveren og produceren Jens Nørremølle om en gruppe, der fik navnet “Venter På Far”.

Efter en tid som hemmeligt “kultorkester” bragede “Venter På Far” igennem lydmuren i 94 med showet “Vi Vil Være Lykkelige” Showet havde premiere på en gammeldags kaffebar på Nørrebro, og væltede anmeldere og publikum. Med sange som “Der Er Altid Noget At Gøre For En Husmor”, “Vi Kan Li? At Ha? Noget Vi Kan Rive I”, “Vi Kræver Intet” og “Vi Venter På Far” lagde gruppen de kommende år landet ned, og overraskede alt og alle med også at få enorm succes med CD?en “Vupti” der udkom i 94.

Stor turnevirksomhed med “Venter På Far” lagde i de kommende år beslag på Anne Dorte Michelsen, der dog også nåede at tage en uddannelse på Den Danske Filmskole som filmmanuskriptforfatter. Hun lod derfor først høre fra sig igen i 98 med opsamlings CD?en “De Store Og De Stille” CD?en toppede hitlisterne i efteråret 98, og efterfulgtes af turne over hele landet.

Kort efter udkom “Venter På Far”s anden CD “Undskyld” med hittet “Handyman” Den efterfølgende turne førte “Venter På Far” til Cirkusbygningen i København, og showet blev, i lighed med “Venter På Far”s første show, optaget og vist i Danmarks Radio.
Der meldte sig nu et behov for at vende tilbage til den rene musik, og Anne Dorte Michelsen udgav i foråret 2000 den irsk inspirerede CD “Mørke Vande – Lyse Strande” produceret af Nanna Luders. CD?en var Anne Dorte Michelsens hidtil mest modne og kompromisløse udgivelse og førte til 3 turneer i 2000 dels med et helt nyt 6-mands orkester, og dels som solist.

29. oktober 2001 udkom Anne Dorte Michelsens “Fred Hviler Over Land Og By” – en samling af gamle, danske sange indspillet med det norske strygeorkester “Trondheimsolisterne” og den ligeledes norske pianist: Helge Lilletvedt.

Senest har Anne Dorthe Michelsen i november 2003 udsendt albummet “Så Stille Som Sne”. – Et album med sange, der udspringer af den mørke tid. Det er vintersange som “Der Er Ingenting I Verden Så Stille Som Sne” og “Sig Nærmer Tiden” suppleret med en række julesalmer som. “Dejlig Er Jorden” og “Velkommen Igen Guds Engle Små”.

Efter perioden med Venter på Far og succesen med danske sange og salmer vendte Anne Dorte i 2007 tilbage til sit udgangspunkt med albummet ”Hvor var det nu vi var” produceret af Jan Sivertsen og indspillet i Puk studiet

I 2009 Indledte Michelsen et helt nyt samarbejder med producer Chief 1, der næsten halvandet år senere i 2011 udmøntede sig i det overraskende udspil: ”Hvis du vidste” Michelsens intime og stringente sangskrivning kombineret med en helt opdateret elektronisk produktion.

Admin / 26. april 2016 / Kunstner