Clement Behrendt Kjersgaard

 

TV-vært, journalist, samt chefredaktør og udgiver af det storpolitiske magasin RæSON ? Meget benyttet som ordstyrer.

 

Emner/foredrag med Clement Behrendt Kjersgaard

 

*Religionens rolle i dagens Danmark

 

Er religionen genopstået – eller er sandheden snarere, at det pludselig er blevet tilladt at tale om det religiøse? For religionerne selv er den nye interesse et tveægget sværd: det er positivt at der bliver større lydhørhed, men det er en trussel mod selve religionens natur hvis den fragmenteres og stumperne hver for sig bliver produkter på hylden ved siden af kultur- og underholdningstilbud.

 

*Danmark mellem USA og Europa

 

Det er ikke kun et sikkerhedspolitisk, men også et samfundsmæssigt og filosofisk dilemma Danmark befinder sig i. Vores identitet ER spaltet mellem det atlantiske og det kontinental-europæiske. Denne splittethed er egentlig en berigelse – men den er ofte dækket til under overfladiske opfattelser af hvad det vil sige at være amerikansk, europæisk – og ikke mindst: dansk.

 

*Den politiske scene og partisystemet i 2010

 

Det er ikke meget, man i de sidste par år har hørt til klagerne over “politikerlede” og til “kløften” mellem vælgere og politikere. Betyder det, at partierne igen repræsenterer vælgere? Næppe. Kontakten mellem beslutningstagernes verden og befolkningen er – al kommunikation til trods – ekstremt skrøbelig. Og der er adskillige udviklinger, der hver for sig truer med helt at omdanne det politiske spil vi kender i dag.

 

 

*Det internationale menneske

 

Indtil for få år siden var det politisk korrekt at lede efter løsningerne i det internationale og se nationen som kilden til alle problemer. På mange måder er det billede skiftet – måske endda særligt voldsomt i Danmark, hvor det på få år (fra omkring 1997-2001) blev vendt på hovedet: nu er det nationen, der er sandheden, og det internationale, der er en farlig illusion. Selvom man mener – som CBK – at det internationale er langt prægtigere og mere værdifuldt end det nationale, må man spørge hvorfor nationen har slået så eftertrykkeligt igen?

*Den danske medieverden i internationalt perspektiv

 

Den danske medieverden har et mærkeligt forhold til den internationale: På den ene side er de fleste danske medier fuldstændigt afhængige af den internationale mediestrøm (redaktionelt såvel som økonomisk) – på den anden er de samtidig utroligt provinsielle og traditionelle i deres opfattelser – ironisk for en industri, der påstår at elske fart og uforudsigelighed. Det er en branche, der er fyldt med svagheder, men den største er utvivlsomt mediernes konstante simultane undervurdering af sig selv og publikum.

“Tal med Gud” startede 7. januar 2004 – og det var Clements debut som vært på landsdækkende tv. Allerede inden starten havde udsendelsen vakt meget opmærksomhed i pressen – og premiereudsendelsen opnåede da også både solide seertal og et massivt antal telefonopringninger. “Tal med Gud” afspejler i sit indhold at Danmark idag er præget af mange religioner – og at opfattelsen af religionernes rolle er skiftet. Og programmet viser i sin form at en ny generation interesserer sig indgående for alvorligt stof – ihvertfald hvis det formidles tidssvarende, med respekt både for seerne, mediet og emnernes tyngde.

RÆSON havde premiere som et reklamefinansieret og derfor gratis website 28.oktober 2002. Magasinets bidragydere tæller landets førende forskere, journalister og politikere – og det leverer materiale til Nyhedsradioen 24/7 og dagbladet Politiken. For RÆSON har Clement interviewet bl.a. Bertel Haarder, Hans Engell, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Tøger Seidenfaden. Magasinet er allerede et i Danmark helt enestående debatforum om internationale emner – og dertil en unik illustration af succesfuld multimediestrategi. Clement har således redigeret og selv bidraget til “USA og Europa: Fjender i fællesskab?” (2003) – en bog om den aktuelle internationale situation, der samlede en række artikler og interviews fra RÆSON både om Mellemøsten og om det transatlantiske forhold.

Baggrund
Clement startede som 11-årig i 1987 Århus Børneradio, var i 1994 den første dansker der tog studentereksamen fra det nye internationale United World College i Hong Kong og begyndte samme år at studere Filosofi, Politik og Økonomi på Universitetet i Oxford, hvorfra han blev BA i 1997. Han vendte tilbage til Danmark og blev BA i Statskundskab fra Københavns Universitet, hvor han nu er ved at færdiggøre sit speciale (og i øvrigt i to år som instruktor har undervist førsteårsstuderende i den politiske filosofis historie fra Platon til Martin Luther King). Siden 1998 har han koordineret udvælgelsen af nye elever for United World Colleges i Danmark – og så har han i øvrigt også arbejdet som bl.a. dukkefører og på medieprojekter i partnerskab med Zentropa.

Temaer
I Oxford specialiserede han i politisk filosofi, men i København har han fokuseret på international politik og historie og skriver nu speciale om de borgerlige partiers udenrigspolitik siden 1945. Gennem sine studier, sit arbejde og – ikke mindst – sit eget liv i Hong Kong, England og Danmark har Clement set globaliseringen på første hånd: i politik, medier, universitetets verden.

Kontakt os meget gerne for yderligere oplysninger og eventuel booking af hans foredrag.

 

 

elmerdahl.dk / 9. marts 2006 / Foredrag